Our 1st Precious Bundle of Joy :)

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Our 2nd Precious Bundle of Joy :Lil baby :)

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, June 19, 2010

Punca curang....

Cewah! tajuk.....kenapa topic nie hangat?? hari tu pun WHI bincangkan pasal topic nie...

few days ago...a friend of mine called me..kiter gelarkan dier 'D' ler...eh?? memang teruk gak ler D menangis when she called me....lama gak hanin pujuk dier...sampai farshid perli....sejak hanin jadi housewife nie...memang ramai my friends yang call..meluahkan perasaan...macam jadi counselor lak...Hey!! they are my friends...of course i must be there for them....A friend in need is a friend indeed...betul tak?? ;)

why she cried??? well....her husband curang...dier baru kawin 2 years....and now diorang dalam proses perceraian...hanin cuba tenangkan my friend..ye lah! hanin nak bagi nasihat..i'm not the right person...hanin pun baru kawin nak masuk 3 years...*mintak-mintak ler dijauhkan...*berapa kali gak ler my friend ulang..."hanin...why he did this to me??? am i not perfect enough for him?" huh!! entahler....fikiran lelaki nie kiter tak boleh baca...kiter tak tau dier nak perempuan macam mana...

Well...si D nie memang gorgeous and sexy....and dier wanita yang berkerjaya..she works in a multinational company as an engineer...(to the working wife...kerja-kerja gak...tapi keperluan suami jangan lupa...my mom pun working wife...tapi she always make sure my dad ok and happy...alhamdulillah..sampai now both of them happy) oh!! dier takde anak lagi....why? D kata dier tak ready lagi....dier nak focus kat future dier...and of course dier nak jaga her body...eh! she's tall and slim...she has a great body...husband dier pun kerja ok....gaji memang banyak ler....memang he spends a lot on her...apa si D nak....dier memang bagi :)

oh! before hubby dier curang.....banyak kali gak ler D selalu bagi nasihat kat hanin...dier pun baru kawin gak time tu..tapi bagi nasihat macam terror..."Hanin...you kena slim macam dulu balik....takut laki lari...bla...bla..." "Hanin....you kena pakai make-up skit...baru nampak berseri-seri...".....lepas hanin lahirkan kyra.."heee...sebab tu i tak nak anak...i tak ready lagi.......i cant leave my work because of anak....bla..bla...nanti gemuk lah...apalah.." memang hanin terasa..tapi hanin diam je....memang perangai dier cakap lepas...pasal anak...hanin pernah pesan kat dier...mulut jangan cabul..jangan cakap tak ready....nanti Allah tak bagi rezeki baru you tau...yups!! memang...after 1 year kawin...dier berusaha gak nak dapat anak...itupun after MIL dier dok cakap pasal nak cucu...kadang-kadang..hanin teman gak dier jumpa specialist...and...biler farshid naik kapal...dier bukan bagi kata-kata semangat....dier downkan hanin adaler...." sian kat you,eh? asik kena tinggal je.....you tak risau ke farshid curang?" hanin pun balas balik...dengan senyuman yang manis...dan kata-kata yang sinis...hihi!" ala...tu kan kerja farshid.....laki you sama gak...kerja darat....tapi selalu gak tinggal you...kuar ngan kawan minum...gi karaoke jumpa client....main futsal ler....outstation...kiter nie senasib ler....at least farshid balik....farshid memang betul-betul spend time with me....kalau dier nak curang....mana-mana pun leh curang..tak semestinya kerja kapal je curang..orang kerja darat pun boleh curang..." terdiam my friend....hmm..now, laki sapa yang curang? tulah...mulut jangan cabul....

bila abis je cakap phone with D....hanin terus discuss dengan farshid...kenapa laki dier curang?? hihi! comunication kan penting dalam perhubungan :P

nie antara hanin discuss ngan farshid...tak tauler betul ke tak....


  • Jarak punca curang...
hmm....janga salahkan faktor jarak boleh buat curang...yes..my hubby selalu belayar jauh-jauh...always not around..alhamdulillah..hanin selalu rasa farshid dekat ngan hanin..ada je line...he always call me....or message me....si D nie...hubby dier kerja darat....tapi..bila kuar ngan kawan...mesti tak angkat hp..atau tak call my friend..when he's with his friends...memang hubby dier susah nak call...yelah!! selalu jumpa kat rumahkan? ;) so, tak semestinya..bila laki kiter duduk jauh-jauh je dier leh curang...duduk sebelah kiter pun dier leh curang....kalau dah nak gatal...gatal gak ler....yang penting..dalam relationship..kena ada trust and communication...kalau takde communication...memang hambar and bosanler our relationship..apa gunanya Hp kalau tak 3G...or call or sms..and apa gunanya ada broadband kalau tak e-mail :) pandai-pandailah kiter guna HP or internet untuk communicate :)




  • sebab kiter dah tak pandai bergaya..tak nak make up...body tak slim macam dulu..tu sebab ler laki kiter curang....
hihi! nak kata hanin pandai bergaya....biasa-biasa je....but i know about fashion :) yelah!! hanin dibesarkan dalam family yang suka bergaya....ada gak kawan hanin..dier berlagak je lebih..macam ler dier terror...tapi mak ngan kakak atau adik dier biasa-biasa je...hanin nie malas nak pakai make-up..walaupun hanin banyak beli make up...kena paksa ngan my mom beli..baru hanin beli...yes! hanin akui...lepas hanin ada anak...memang hanin tak jaga body...hahaha!! yelah..family hanin kuat makan....my hubby pun put on weight biler masuk family hanin....ada je yang nak belanja..makan seafood ler..makan western....makan masakkan melayu....Thai food...japanese buffet...cakap je apa yang hanin tak makan..semua makan...memang murah rezeki...ada je yang nak belanja....rezeki jangan di tolakkan? ;) tapi hanin takde lah makan sangat...farshid pun tau....just body hanin je cepat naik....alhamdulillah..farshid tak pernah cakap apa-apa bagi hanin terasa..he always make me feel good about myself...thanks B...yang penting kiter nampak cantik di mata suami kiter ;)


ok..back to the topic...betul ke..biler kiter tak pandai bergaya....kiter dah gemuk....bla..bla...tak suka make up...buat lelaki kiter curang?? tak boleh gak cakap....tengok semua artist yang bercerai....semua tu slim apa...cun je...dah beranak pun..badan macam anak dara....contoh..Nora Danish...memang lawa sangat-sangat..tapi laki dier tinggal gak dier....dah memang jodoh dier sampai situ...nak buat camna...banyak lagi contoh artist cun yang bercerai...Natasha Hudson...camelia...bla..bla...tak semestinya kiter cantik..laki kiter tak tinggalkan kiter..betul tak? oh! jangan lupa jaga dalaman kiter tau...lepas kawin memang kena jaga betul-betul...so...sentiasa ceria and ada energy ;) buat apa luaran je cantik...tapi dalaman hampeh! *sorry for the harsh words*


ada apa my aunty...badan dier besar...laki dier kecik je....bergaya pun simple and sempoi (nampak je macam tu...tapi jangan main-main tau...grad from australia...otak bijak..kerja ok..duit memang banyak ler..) alhamdulillah..happy je dier....yang penting...macam mana kiter layan laki kit
er....always make them feel good....eh!! tak semestinya layan 18sx....tapi cara kiter cakap....boleh gak layan..urut-urut laki kiter kalau sakit belakang..dier tengok bola..layan jelah..walaupun tak suka....kalau dier bebel....kiter dengar je masalah dier....always be there for him.....oh!! jangan asik tunjuk muka masam..senyum je....bagi hubby kiter rasa happy....kalau dier nak air...buatkan....kalau dier nak makan....tak pandai masak pun...buatkan....kalau tak nak masak..teman dier kuar makan..hiihi!! always treat them the best :)





  • Duit punca cerai/curang....
ni pun tak boleh cakap.....memang duit pada zaman sekarang penting...semua perlukan duit,betul tak? alhamdulillah..hanin rasa apa yang farshid dapat dah lebih dari mencukupi....bersyukur jelah...rezeki yang kiter dapat :) kalau kiter rasa tak cukup....memang tak cukup ler...belanja ikut kemampuan kiter...bukan belanja..sebab nak lawan....sapa shopping paling best....sapa gi vacation paling best.....hadiah apa paling best :) sebab tu duit tak cukup.....


Pak Guard ke....orang yang duduk kampung....anak ramai..alhamdulillah bahagia....gaji diorang skit..tapi boleh je diorang besarkan anak-anak diorang...so, jangan kata duit kiter tak cukup...its not how much we get...its how much we spend :)



  • takde anak punca curang...
ni pun tak boleh cakap gak.....ramai gak yang cerai....ada anak..lepas tu berebut kat mahkamah....sian anak-anak tu.....lepas tu kawin dengan second wife....second wife tak dapat anak...ok je....ye lah,..ngan ex first wife..anak dah berduyun-duyun...dier tinggalkan first wife yang subur....then kawin ngan 2nd wife yang tak subur....hmm...jadi...kesimpulan dier....kalau nak gatal...gatal gak...mungkin...2nd wife tu pandai layan ;)



  • dah lelaki tu gatal....
hahaha!! kiter tak boleh salahkan lelaki je.....pompuan zaman skarang nie pun boleh tahan gatal dier...tak tau kenapa pompuan suka lelaki yang dah berpunya.....maybe sebab dier tengok lelaki tu berkemampuan....or berkerjaya...selalunya lelaki yang dah kawin..romantic....dier pun nak ler...cuba tengok cerita "he's not that into you" yang scarlet johanson berlakon mengorat laki orang...first-first that guy...tak nak kan? then, si scarlet tetap mengorat sampai dier dapat....lelaki...bila dah kena mengorat..apa lagi....sapa tak nak?? hanin pernah cakap kat farshid.....i trust you...but i dont trust women nowdays...biasalah lelaki..kalau pompuan ngorat dier...cairlah....mesti bangga ada orang nak kat dier... kat FB terang-terangan tulis lelaki tu dah berpunya..still gak ada pompuan yang nak add..konon nak tambah kawan :p kalau dua-dua dah gatal..balas-balas message and e-mail...apa lagi...curang ler...



  • tak puas enjoy
haaa...nie farshid yang kata..not me....ye lah..kalau laki bini still nak enjoy...susah gak.....still gi clubbing...karaoke....konon-kononnya cool ler :P macam tak puas enjoy masa time before kawin...hihi! eh!! hanin still karaoke....tapi with my family ler....memang family hanin kaki karaoke....nak gi clubbing? i dont think sooo..dah bosan...kalau nak enjoy pun berpada-pada ler...ingat...kiter nie dah jadi bini orang :)

actually, my friend's hubby pun jumpa the new girl kat tempat clubbing :) hanin tak boleh nak cakap apa-apa...

now,hanin still enjoy ngan farshid....enjoy jaga kyra...gi tengok wayang...gi dating makan-makan....kuar with family...and shopping :) yes!! im happy hanin dah jadi mom and wife...and i'm enjoying my life with my husband and daughter....best tau!!






hmmm..banyak lagi..hanin nak list down kenapa laki curang..tapi malaslah..so..the conclusion is...kalau Allah kata jodoh kiter setakat situ...jodoh kiter setakat situ je lah...tak payah nak salahkan benda lain kalau dah jadi...takde sapa yang perfect..tak semestinya kiter cantik..laki kiter tak tinggal kiter...tak semestinya ada anak...lelaki kiter tak tinggalkan kiter...

you just give your best to your hubby..tak semua perfect....yang penting how we layan our hubby...and make them feel happy always....jangan lupa..as a wife...always respect your husband...always pray to Allah hope we happy always with our hubby...

yang penting...jangan stress.....stress kerja ke...stress duit ke.....cuba relax and calm down....stress ler yang slalu buat kiter gaduh....kalau laki kiter stress...try to make him happy....and forget about his stress...always be there for him....


Hanin pun selalu berdoa semoga hanin and farshid bahagia selamanya :) aminnnnnn!!!

to my dear friend....sabar,k....im not in your shoes..so..hanin tak tau macam mana you rasa betul-betul..tapi hanin tau memang sakit..biler orang yang kiter sayang buat kat kiter macam nie...yang penting you patut bersyukur...you ada great job....you're gorgeous....tak payah you nak menangis fikir lelaki yang tak guna tu....now, you focus on your future...insyaAllah ada jodoh lagi adalah....i will always be there for you...if you need someone to talk to...you're still young,babe...enjoy your life selagi you masih hidup :) jangan sedih-sedih fikirkan nasib you..ada banyak lagi kerja yang you nak buat dari fikirkan your ex....yang penting..you ada friends and family who are always there for you :) mungkin ada hikmah di sebalik apa yang terjadi.....


me? yes....im happy with my life...hanin sentiasa bersyukur dengan apa yang hanin ada....yes! im not working...at least i can spend time with my lil' kyra...*tak payah hanin risau fikir kyra nanti sapa nak jaga kalau gi kerja...* and dapat be there for my hubby 24/7 biler dier cuti :) kalau dier suh naik kapal..hanin bila-bila je boleh naik kapal :) tak payah fikir nak mintak cuti...

of course...dengan kehadiran kyra...me and farshid getting closer...our love grow stronger...our lil'kyra always make us happy with her naughty and cheeky attitude...ada-ada je anak mommy suka buat bagi mommy and daddy senyum-senyum....she always look cute to us ;)

oh! hanin selalu tanya my B..."B..B nanti curang tak? one day b cari tak pompuan lain?" ye lah...sapa tak risaukan?

" honey,as long as you're a great wife to me....selagi honey layan B dengan baik...im stupid if i find someone else....and B ada daughter....B tak nak if B ada pompuan lain ke? b buat honey sedih ke...nanti jadi kat kyra.......her future husband buat macam tu kat kyra...insyaAllah B will always be your hubby"

thanks B..i do hope...b pegang ngan kata-kata B...i trust you,B....and i love you sooooooooo much...


..........................................................................................................

now, both of us..busy layan our lil' kyra yang makin lasak and active..takde masa nak fikir benda-benda nie...sejak kyra jalan...memang both of us kena hati-hati....takut kyra jatuh ke..*walaupun both of us really becareful...watch every steps of our lil kyra...kyra tetap gak jatuh...huhu!! alhamdulillah our lil kyra takde apa-apa...*

almost everyday gak me and my hubby bawa kyra gi kizsports...kyra loves to play there..and kat sana safe..kyra lasak macam mana pun...takpe...

and now...im gonna spend my precious times with my hubby..lagi 5 days my hubby nak sign on kapal..kena manja puas-puas...thanks to my friends yang faham :)

oh, here's the pictures of our lil kyra...happy dier dapat new toys from her tok ayah :) everyday dier nak ride the tiger.....risau me and farshid...takut dier jatuh..yang bestnya...kyra panggil tiger tu meow..meow...sian tiger garang tuh kena panggil meow...meow...tapi cute gak..hihi!!


mommy...jom ride
meow..meow...




kyra pun dapat kangaroo bag...
dapat bird and dapat koala bear...
thanks tok ayah...




her favourite place to play...



now...susah sangat nak amik gambar kyra...sigh!! kyra tak nak pandang camera :( sigh! camna nie kyra? daddy nak beli new DSLR/camera for mommy....kalau kyra tak nak take pictures dah...tak best ler :(

and...hanin dah minat dengan new business nie.....yay!! my hubby bagi permission buat business nie...alhamdulillah...bertambahlah business kitorang..and mesti hanin lagi busy....hope Allah murahkan rezeki both of us...aminnnnn!!



P/S: jangan terasa eh? ni hanya pendapat peribadi hanin....kiter hanya berdoa yang terbaik untuk diri kiter dan keluarga kiter...


P/S/S: hanin tulis nie pun dengan kebenaran my dear friend...*sorry kalau you terasa,dear..tapi its the truth* dier pun slalu baca blog hanin...babe, be strong,k....just call me kalau sedih-sedih....nak kuar now..tak boleh ler....tunggu after farshid naik kapal k ;)



P/S/S: yay! tomorrow daddy's day....oh!! me and kyra dah ada special plan for him ;) happy daddy's day,daddy!! we love you sooooo much!!









6 comments:

farah said...

kak nin~!
so0o0ooo true....
totally agree with u!
=)))
insyaALLAH...relationship kite sume berkekalan...kite usahakan same2...
=)))

p/s: sgt suke entry ni..=))
p/s/s: wish kak nin all da best with ur new bisnes..=)) nak partner baru x? hehe... ^,^

AEXO said...

hanin, u can add one more.. curang because of kena bomoh... so the man feel uncomfortable everytime with his partner... then dpt calon lain.. also cal curang kan?

~ SueHarriz ~ said...

hmm....dah xda jodoh....org tu saja je nk annoy u tu

HaninFarshid said...

farah...

insyaAllah farah...kiter just doakan hubungan kiter semua berkekalan...

ni hanya pendapat peribadi k.nin after discuss ngan abg farshid :)

P/S: thanks...nanti anything k.nin update about my new business...kalau ok..memang nak cari partner ;)

.................

ecah

thanks...

............

sue

yups...sooooo true....dah takde jodoh :)

ZuRaNaI said...

kak nin,,
btul sgt ape yg kak nin tulis ni..last week WHI de bincangkan topik psal jarak punca curang..haihh..hot je follow segmnt tu..i'm hoping that ade wife org kpal yg akan kol n disagree with the topic..tapi xade..hiii..persepsi mereka harus dibetulkan!!!

~DaHLia~ said...

k.nin...
thankzz la sbb bgtaw cam mane nak treat husband and all sort of thing tuh..
at least i have a guideline.. hehehe... sbb nwa slalu stress ngan his study lately and bile die marah2 lya wat bodo jew.. huhuhu...
ade pape tips lagi share la dalam blog.. hehehe..