Our 1st Precious Bundle of Joy :)

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Our 2nd Precious Bundle of Joy :Lil baby :)

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Friday, July 2, 2010

we will love you for who you are :)

Hanin tau....All parents want to give the best to their children...they send their children to a good school...they also send to other language classes like Mandarin class...they also send to ballet or dancing class....or they send to Agama class....or they send to Drama class...and so on...hoping their kids will be successful one day...sapa tak nak anak berjaya dalam hidup? dari kecik kiter mengikuti perkembangan anak-anak kiter...kalau anak dah pandai sebut "mommy..." or "dada"...kiter mesti puji pandai .....yups!! hanin pun puji anak hanin..of course!! kalau anak kiter dah berjalan...kiter dah excited...kalau anak kiter suka tengok buku *yelah...baby lagi...mana boleh baca*...mesti ada yang cakap " sayang...besar nanti jadi doctor,eh?"...semua ada high hopes kat anak....

ni baru sekarang...anak kiter pandai buat sekarang...have you think about their future if we put too much hope on them? contohnya dulu early 70's i think..ada cerita pasal budak 3 tahun dah pandai baca buku fluently...kecoh kat newspaper...satu malaysia kata budak nie genius...ye lah...zaman 7o's mana ada montessori kindergarten or smart readers semua...kalau 3 tahun boleh baca without going to school memang genius lah...i think that kid from kedah...what happen to that kid now?? dier dah besar...mesti semua fikir...mesti dier dah jadi doctor or pilot or professor..yelah...dah geniuskan? nope...now dier jadi penebar roti canai...tak taulah macam mana kanak-kanak genius boleh jadi penebar roti canai...salah ajaran kot?

how about kes Sufiyah Yusof..yups...budak genius yang masuk oxford at 12 years old..semua kecoh kata dier genius...what happen to her now? hanin tak nak kata apa-apa pasal sufiyah..maybe dier terlalu stress sampai jadi macam tu kot...

hmm...skarang nie pasal Adi Putra...budak genius mathematics...hanin tak tau ler kenapa nak panggil dier genius...cuba suruh dier buat UPSR ke? PMR ke? SPM ke? kalau dier dapat all A's..wah! memang hanin tabik..tapi kalau mathematics je yang dapat A...yang lain hanin tak tau dier nak dapat apa...tu..layak ke kiter panggil genius? si Adi nie senang-senang je nak masuk UIA...huhu! kiter nak masuk Universiti...kena tunjuk SPM results...dier tak payah! tapi..kalau dah genius sangat..mesti boleh masuk ke university terbaik dunia...macam Massachusetts Institute of Technology (MIT) or harvard or oxford...tapi dapat ke dier masuk? entahler...dier baru 9 tahun....he should enjoy his childhood time...kiter tak tau lagi apa future si Adi nie....kalau dier tak cipta apa-apa..macam Alexandra Graham bell or Thomas Edison...hanya tau buat maths je...jangan ler panggil dier genius...dier kena cipta something yang orang akan guna atau ingat sampai bila-bila or menaikkan nama Malaysia di peringkat antarabangsa...that is what we call genius!!

ada apa my cousin....dier tak pandai...SPM pun fail...tapi dier minat IT and buat business.....now, dier ada his own business...and yes....orang lain tak abis study lagi...kerja dengan orang...tapi dier dah ada banyak duit and his own business...and he owns 3 houses and 5 cars...semua kereta ganas-ganas ok...Alphard,BMW's and Mercedes...so, jangan pandang pada kepandaian je but also his/her talent...

sekarang nie...semua parents hanya nak tengok yang terbaik...dah tak nak tengok tempat lain....hanin akui hanin pun sama...kenapa hanin tiba-tiba terfikir pasal nie? yups! dulu hanin pernah mengajar one student...kiter panggil dier D....hanin ajar dier dari standard 2 sampai ler standard 4...wah! masa time dier standard 2...asik dapat number 1 je...mathematics bagi dier macam kacang goreng...buat exam sekejap je...semua dapat A...mak dier mesti lah bangga kan? siap promote kat hanin...mak dier owner G******* kat bangsar village tu...dier kata dari baby anak dier gi sana ikut activity kat sana...siap bagi business card kat hanin...first-first memang hanin impress..yelah...anak dier memang pandai...mesti bagus activity-activity dier kat G*******...lama-lama hanin perasan...dier jadi macam malas....especially biler dah start masuk standard 4...buku tak pernah nak bawa...homework tak pernah nak buat...and exam makin lama...makin teruk...hanin perasan biler D tak dapat buat exam...dier akan ketuk-ketuk kepala dier...or meja...macam otak dier dah blank...tak boleh fikir...selalulah jugak si D nie datang jumpa hanin...menangis...kata dier stress...mak dier ada high hopes kat dier...and dier bosan study...asik nak kena study je..he has no time to play...hanin terpaksa pujuk dier...bagi nasihat kat dier...and sometimes hanin terpaksa stay back for him....teman dier buat homework semua...what happen to D now? ye lah...hanin dah berenti mengajar sekolah hanin for 3 years...apa yang hanin dengar last UPSR exam...D dapat 2A's and 3B...ok lah...hanin kenal mak D....hanin tau harapan dier nak anak dier dapat all A's ..tapi ok lah tu...and now...i think he's in form 1...hanin akan doakan yang terbaik untuk D...

Hanin pernah gak mengajar students yang ada Dyslexia, Autism and Hyperactive..all the ADD/ADHD's (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder) problem...yups! i got to teach the last class...class yang susah...but i enjoyed it...diorang pass their exam pun hanin happy :) at least they really try their best...

ramai parents salah faham pasal ADD/ADHD...semua ingat Dyslexia or Autism or hyperactive adalah kanak-kanak khas...or tak pandai...nope...they are special...and they are creative...if we can find what they are good at...and always be there and support them..insyaAllah diorang akan berjaya dalam hidup..yups! there are lots of famous people..contoh-contoh orang yang berjaya with ADD/ADHD ialah

Entrepreneurs & Business leaders
  • Richard Branson,founder of Virgin Enterprises
  • William Hewlett,Co-Founder of Hewlett-Packard
  • Henry Ford
  • Ingvar Kamprad, Founder of IKEA

Film Makers
  • walt Disney
  • Steven Spielberg


Actors and entertainers

  • Tom Cruise
  • Orlando Bloom
  • Whoopi Goldberg
  • Robin William
  • Jim Carey
  • Keanu Reeves
  • Kiera Knightly

Inventors and Scientist

  • Alexander Graham bell
  • Thomas Edison
  • Albert Einstein

Artists, Designers &Architects

  • Leornardo Da Vinci
  • Pablo Picasso
  • Tommy Hilfiger

Athletes

  • Muhammad Ali
  • magic johnson
  • Micheal jordan

Political Leaders

  • george washington
  • John F Kennedy

and banyak lagilah..ni sikit je contoh....kalau nak tengok pasal rich and famous people with dyslexia,autism or Hyperactive...or nak tau lebih lanjut pasal ADD/ADHD nie..carilah kat website ye ;) yups!! they are actually genius people if we can find their talent and what they are good at...jangan harap pandai baca je boleh jadi bijak....

nak mengajar diorang memang perlukan kesabaran yang tinggi...and hanin akui...pembelajaran kat malaysia tak sesuai untuk diorang macam dekat USA...di malaysia...semua fikir pasal Exam..exam and exam....semua kena dapat A...tapi kiter tak focus pada anak yang special nie....kalau kat US...if you are good in sports and not so good in exam...you will get sports scholarship...macam basketball scholarship, football scholarship or cheerleading scholarship etc...kat Malaysia...kalau tak pandai dalam studies..jangan harap ler nak dapat scholarship...memang takde masa depan ler kat malaysia if you dont get good results..

yang hanin tau tempat pembelajaran di malaysia untuk Dyslexia children ada kat Solaris,Mont Kiara and SS15, Subang Jaya...hanin tau sebab aunty and cousin hanin buat charity work untuk dyslexia children...yes...we should have more....so, we can find more geniuses and talented people out there....

have you seen 'My Name is Khan' movie? shah rukh khan berlakon pasal autism...hanin menangis tengok cerita nie...hanin teringat kat students hanin yang ada autism...alhamdulillah parents dier very supportive....dier siap ada surat doctor lagi....no...dier tak sakit....just..with that surat doctor...student hanin tu boleh buat exam 1/2 an hour to 1 hour lebih...yups! they need time to do exam...and i'm very close to him...he always message me until now....hanin ingat lagi...mak dier cakap...he always talk about me to her...and with me only he wants to talk to...yups! orang yang ada autism..memang susah nak bercakap...now, dier dah pindah ke Paris ikut ayah dier bekerja kat sana...but we still keep in touch... i miss him...my prayers will always be with him...

hanin dah cakap farshid....i want to study about this ADD/ADHD...i want to learn more about dyslexia,Autism and hyperactive...my aunty will help me to understand about ADD/ADHD...lagi pun dier dah lama buat charity work with this special children... yay!! farshid setuju....lagipun dulu hanin dah pernah pergi Kursus Dyslexia...Hanin dah ada sijil pun...and yes...i understand about it...and i hope hanin boleh belajar pasal autism and hyperactive plak..apa yang hanin tau...ADD/ADHD bukan penyakit and bukan kanak-kanak khas...they are normal children with special talent...hanya kiter as a parents and kiter as a teacher..cari apa yang that kid pandai buat...and then help them to understand about their special talent...and always support them what they love to do...

So,to all parents..jangan risau..jangan fikir bukan-bukan...kalau anak kiter tak boleh baca sekarang...tak semestinya in the future,he cannot read...kalau anak kiter tak boleh mengira sekarang..maybe in the future dier terror maths..who knows? be patient always...and be a loving and caring parents :)

Alhamdulillah our lil kyra sihat.. *mommy and daddy will always pray for your health,kyra*....and hanin dah janji dengan diri hanin...i won't force her...i won't stress her...apa yang kyra minat or kyra suka...hanin akan sokong dier...will always be there for her :) and i won't write about her development *dulu hanin ada tulis...hanin tak fikir...but now...no..hanin takkan tulis..farshid tak bagi*...kalau nak sangat tulis...hanin tulis kat baby book kyra :) only me and farshid know about kyra's development...and yes! we're happy with kyra's development...each children have different development...we can only know our kids pandai or bijak...in the future....not now....apa-apa pun...hanin and farshid akan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kyra....Alhamdulillah i can always be there for kyra and sentiasa pantau perkembangan kyra...farshid trust me for that...thanks B for trusting me :)

no matter what...we will always love you..our lil' cili padi,Mariah Kyra Adelya...

...................................................

tengah hanin belek-belek album lama hanin...terstop kat one album..my old pictures masa time hanin buat practical mengajar kat Kedah dulu....my pics with my students...hanin mengajar sekolah rendah...and i was an english teacher..sigh! i miss them sooooo much...apalah diorang buat sekarang...i think now they are in form 5...good luck my dear students...teacher akan doakan yang terbaik untuk semua...





P/S: Hanin akui...hanin pun nak yang terbaik untuk kyra...already think the best for her future...but i must not be selfish...i must also think about her....does she wants what i want for her? e.g: macam gi dancing class..mandarin class etc...i dont want her to enter that class just to please me but she really loves and enjoys doing it...all i want is...kyra to enjoy her childhood and i hope the best for her future...mommy and daddy will always be here with you and love you for who you are :)




2 comments:

Marsha~ said...

*senyum* thanx hanin.. banyak sgt ilmu sy dpt bila baca ni.. banyak kata2 hanin tu betul...... thanx for sharing dear... i selalau risau bila qila tanak belajar abc.. risau dia tak pandai baca, tp skrg i dah faham dan rasa release... :)

farah said...

kak nin~!
so PROUD of you~~
ADHD,autism,asperger's disorder dll tu sume mencabar tau...
kne saba sgt2 ngan dorang...
sbb dorang ni special..
farah pun selalu observed parents of special child ni mase clinic..
dorang garang..suke marah2 anak dorang...sbb dorang xpaham...kecian tgk...malaysians xmacam UK/US people...centers for special children pun xbayak...
sok0ng sgt2 kak nin dlm field ni..
=))))
g0 kak nin..g0! =))