Our 1st Precious Bundle of Joy :)

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Our 2nd Precious Bundle of Joy :Lil baby :)

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, August 21, 2010

demam pun tak boleh duduk diam...

B, Our lil girl demam :( *semalam...now...dah ok...*

last kyra demam...masa time kyra 2 months old....siap kena admitted for 3 days kat Sunway Medical Centre...

demam-demam pun...our lil kyra still active...semalam siap boleh main kejar-kejar lagi..main hide and seek with honey....memang tak nampak demam pun....tapi apa yang honey perasan...kyra demam....dier manja sangat dengan honey....she loves to sit on my lap....and she wants me to hug her while watching movie....memang manja...

honey start perasan kyra demam...semalam..biler honey changed her diaper around 9pm....badan kyra rasa panas sangat....so,i took her body temperature....memang kyra demam...39 degrees...so,honey lap badan kyra dengan air sejuk skit....kalau letak cool fever kat dahi kyra...jangan harap benda tu stay lama-lama kat situ..kyra mesti tarik dan buang...then honey bagi ubat demam kat kyra...*hanin memang simpan ubat demam kat rumah...setiap kali jumpa paed kyra..hanin memang mintak...just nak get ready untuk time-time macam nie ler..*

demam kyra dah kurang skit...and kyra still herself....siap main-main dalam tempat balls dier...watch movie with honey...tapi suddenly....masa time midnite....honey check balik temperature kyra...39.6 degrees...still tinggi...so, honey bawa kyra gi Sunway Medical Centre...ayah and mama teman honey...

the doctor checked our lil kyra....maybe kyra tak berapa selesa...sebab demam...she cried....siap fight....tak nak doctor tu check dier...B tau tak...me,mama,ayah and 3 nurses siap pegang kyra...tak nak bagi kyra gerak...bagi senang skit doctor tu check..huhu! memang kuat anak kiter...she's a fighter....yups! memang confirm our lil girl demam....untuk kurangkan demam kyra...the nurse lap kyra dengan air sejuk....and then, the doctor masukkan ubat demam dalam her butt...menjerit gak lah our lil kyra..pegang honey tak nak lepas...sian anak mommy....

doctor pesan....kalau kyra ada tanda-tanda berikut dalam 2-3 days...bawa kyra gi hospital balik :

  • demam kyra still tak kurang...more than 38 degrees..
  • kurang selera makan....minum susu pun tak nak...
  • kurang buang air kecil...(tanda dehidration)
  • banyak tido waktu siang (tanda dehidration)
  • tak active...
  • pastikan minum banyak air kosong...

after dah abis semua....before balik...kyra siap lambai-lambai kat semua doctor,nurses and staff-staff kat situ..hehe..funny anak mommy...before nie menangis tak ingat dunia..biler nak balik je...boleh lak wave good bye and flying kiss kat semua orang...siap ketawa lagi...dalam demam..demam tu...

balik balik rumah je...honey terus bagi kyra makan ubat....and maybe penat sebab mengamuk tadi...kyra pun tido...

i cant sleep the whole nite....risaukan our lil' girl....thanks to my sisters, my maid and my parents...sebab tolong tengokkan kyra gak...

alhamdulillah...hari nie anak kiter dah sihat balik....tadi pagi...demam skit....now,dah takde...minum susu still ok,still banyak...kyra still makan...takde kurang...and she's still our active lil' girl...tak boleh duduk diam...ada-ada je anak dara kiter nak buat...huhu! honey bersyukur sangat-sangat...kyra dah ok....tak sampai 24 hours kyra demam...so,now...nak pastikan our lil girl sihat...honey kena pastikan kyra makan ubat on time..always check her body temperature...ada selera makan....and kena banyak minum air kosong...

Yups! our lil girl is very strong....and she's a fighter....kyra demam pun...she's still the same active kyra....terima kasih ya Allah....sebab kyra dah sihat semula :) so,B jangan risau.....

but...this monday...kyra memang ada appointment with her pediatrician....honey nak suruh Dr lim check our lil kyra....pastikan dier betul-betul sihat....honey memang risau dan tak boleh tido kalau kyra sakit...alhamdulillah..im there for her 24/7....

huhu! now, anak kiter dah sihat...honey lak yang dah rasa nak demam....takpelah...esok B sampai bintulu...boleh manja lebih skit...hihihi! ;)

oklah sayang..nah tengok pix muka demam anak kiter..demam-demam pun ada je activity dier :p



nilah muka anak kiter yang demam....sian kyra...


hmmm..bosan ler asik baring...
nak buat apa eh?



demam..demam pun...
larat lagi nak sepahkan rumah...



kyra tengah pilih nak tengok cerita apa..
then, dier boleh pasang sendiri the dvd...



alhamdulillah...kyra still makan banyak...


alhamdulillah...kyra minum susu dier sampai habis...


honey pastikan kyra cukup minum air kosong...


kalau kyra tak nak minum dalam bottles dier...
honey bagi kyra minum dalam small cups dier...
air kosong memang sentiasa ada..
to make sure kyra minum cukup air...



macam tak demam je our lil kyra kan? active je memanjang...

memang anak kiter jenis tak boleh duduk diam walaupun dier demam...hihi!! cutekan our lil' girl... yay!! tak sabar B call tomorrow....banyak honey nak cerita about our lil girl....honey sayang B.....

nite nite B...we love and miss you sooooo much...will always update you about our lil girl...setakat nie....demam kyra dah takde....aminnnn....syuh!! syuh!!....semoga kyra dijauhkan dari virus yang jahat...Ya Allah ya Tuhanku...semoga kau lindungi anakku dari sebarang penyakit...aminnn!

Kyra...mommy tau...anak mommy kan kuat....we love you soooo much...

3 comments:

hanny maness said...

kyra cute !
demam rindu daddy yea ? :))

*hugs*kisses from aunt hanny* ;))

AIRA HANIZA said...

Kyra mmg kuat!!!..Muahh

Elin said...

ala...syian kyra...tp still active takpe....get well soon yer dear.. :)