Our 1st Precious Bundle of Joy :)

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Our 2nd Precious Bundle of Joy :Lil baby :)

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, May 6, 2009

the best for you...

After i have discussed with my hubby,he and I agreed Kyra will have her PCV injection (pneumococcal conjugate vaccine) next week....so, thats mean Kyra will have two injection plus one medicine..

  1. Hep B, DTap,Polio,Hib
  2. PCV (tak wajib)
  3. Rotavirus (ubat)
hanin pelik...kenapa PCV tak wajib? for me it is very important....2 orang sepupu Hanin kena pneumococcal disease...seorang mental retardation and seorang lagi meninggal dunia...dua-dua dapat masa time tak sampai umur 2 bulan...hanin sedih sangat-sangat...Hanin just berdoa kepada Allah semoga dijauhkan Kyra dari penyakit...kita hanya merancang tetapi Allah yang tentukan...at least kiter try cegah awal-awal...

Paed Kyra ckp setengah parents tak nak buat PCV injection sebab kena bayar lain...dlm rm300 i think..BCG and rotavirus bayar lain..takpelah dr..i want the best for my daughter...tapi makin dekat kyra nak kena cucuk..hanin lak risau....hanin mesti sedih tengok dier menangis :( takpe Kyra..mommy pun jumpa doctor Nor Aini that day...nak buat ujian pap smear..kiter sama-sama sakit,eh :P

What is pneumococcal disease?

The pneumococcus bug can cause meningtis (infection of the lining of the brain or spinal cord), pneumonia (infection of the lung), bactereraemia (blood infection), as well as otitis media (infection in the middle ear).

Pneumococcal Disease may lead to:
  • Permanent Hearing Loss
  • Brain damage
  • severe disability
  • paralysis
  • mental retardation
  • speech delay
  • sometimes even death

Sebab dalam family hanin dah pernah ada dua kes...so, my parents suruh buat untuk cegah awal-awal...

Kyra...be strong for mommy eh? this is the best for you...mommy tau memang sakit...ish! mommy lak yang takut...dulu Kyra kena cucuk masa masuk hospital pun mommy rasa nak menangis...nie tak taulah mommy camna...nasib baik daddy ada....lepas nie daddy naik kapal...mommy sorang-sorang bawa Kyra gi injection...mesti mommy sedih sorang-sorang...


tengok Kyra tidur pun mommy sedih..
nie lagiler nak kena cucuk...

nanti mommy bawa Kyra jalan-jalan eh? itupun kalau Kyra good girl ;)


tido dengan baik dalam stroller..
mommy lagi suka guna sling..


lagi satu...seronok lak dengar cakap orang-orang tua nie..macam-macam pantang larang dier :P every morning..hanin tuam Kyra guna macam-macam herba.. ikat dalam kain perca...untuk buang angin...and the best part...hanin suka sangat..every morning...hanin guna buah apa entah(mak pah yag bagi...dier suh buat) yang dipanaskan guna lighter campur ngan minyak zaitun...lukis atas eyebrow Kyra..kononnya nak bagi cantik...seronok lak...macam kena make up lak anak mommy..takpelah Kyra..kiter ikut je :P jahatkan mommy...mommy tak ikut pantang..Kyra lak kena ikut...


after lukis eyebrow Kyra..mesti ada favourite bear dier teman


eeee..no matter what.. mommy seronok jaga Kyra...daddy pun sama....walaupun both of us tak cukup tidur..sampai naik jerawat besar2 kat muka mommy and daddy...hahahah! yelah...Kyra mesti tak leh tidur dari kul 12am-7am...tidur sekejap..bangun...nasib baik musim bola...leh ler..mommy rest jap..while you and daddy watching football :P hehehe...

9 comments:

ayu said...

sebab pneumococcal infections jarang kena kat baby kot? sebab tulah? saya rasalah. selalu orang nak gi haji jer yang amik kan..

ohhh saya belum lengkap lagi ilmu di dada. nanti dah tau saya bagitau. entah bila kan nanti tu? hehehe.

takies hotmomma! dan kyra jugeee :)

HaninFarshid said...

thanks ayu...

maybe lah kan? entahler..k.nin nak buat sebab utk langkah berjaga-jaga...2 sepupu k.nin dah kena masa time umur tak sampai 2 months...

insyaAllah u will be the best paed...k.nin have a trust on that..

u too take care hot paed ;)

.ArianiAizat. said...

nani suke tgk gamba yg 1st skali tuh!~

comel la tgk kyra tgh dodo =p
*curik gamba tuh bley?*

Ena Mazly said...

Nin, Bethrisya n Rayyan pun amik injection tu... Semua yg doc suggest, semua kitaorg amik... eheheh... mahal mmg mahal ler... pernah sekali tu injek budak berdua ni sampai 700lebih...tapi yg penting kita amik langkah berjaga2 kan..kak ena baca dlm majalah pa&ma, lepas baby kene injek, sapu keliling kawasan kene injek tu dgn vicks.. supaya baby tak demam..

bagus lah tu hanin ikut petua org tua2... semua tu utk kebaikan baby jugak kan... org tua2 ni mmg byk petua n pantang larangnya... tapi nnt kita akan terfikir, betul jugak apa yg diaorg ckp tu...so, ikutkan aje selagi tak memudaratkan..

^___^

ety said...

hanin...bagus injection tu..mmg mahal but it's better utk anak kita..

rizqi pn ambik..so far dh dua kali utk rotavirus..xsilap tuk rotavirus kena ambik 3x..skli ambik kos dlm rm150 x masuk consult ngn paed lg..

untuk injection alhamdullilah rizqi xpenah demam..yg pelik nangis pun tidak..smpi doc pn pelik..hehehe..

pantang larang n petua org tua2 mmg amat berguna..tmbh lagi yg part tuam tu..alhamdullilah rizqi smpi skrg xpnh kembung perut..

apapn smoga kyra sihat slalu..

Marsha~ said...

takpe.. kyra kan kuat. dia akan nangis kejap je.. pastu okay.. make sure bagi ubat demam utk elak dia demam.. ms inject tu make sure dia bangun, kalau tido tu yg buat dia terperanjat.. :)

HaninFarshid said...

nani

sure...amikler..memang kyra tido macam2 style...heheheh..

................

kak ena

yups..betul ckp akak...Dr. memang suggest suh buat...lagipun memang hanin nak buat...sebab family hanin ada yg kena virus tu..thanks for the info kak :)

.......................


ety

thanks ety...memang hanin risau gak nak tengok kyra kena cucuk...dah ler kena cucuk 2 kali...tak tau ler dier camna...hope kyra kuat mcm rizky..memang hanin ada jadual pasal cucuk nie...dr tu juz suh fikir nak cucuk kyra PCV skang ke next month...sebab biler2 pun boleh and x wajib (seelok-eloknya 6 weeks-9 years old)...hanin memang nak buat next week :)

huhu..betul ckp ety...tuam tu bagus..kyra seronok biler hanin tuam dier...rasa selesa kot..peluk cium from me to rizky..

...................

marsha

thanks marsha...hope dier sekuat kak Qila dier :)

Mrs. Amie said...

baby kalau kena cucuk nangis skejap je kot hanin..hihi..mesti comel...

HaninFarshid said...

huhu! thanks dear...

walaupun sekejap...tu yang hanin risau...hanin nie sensitif skit klu dier menangis...hope kyra kuat...so, mommy dier leh kuat :)