Our 1st Precious Bundle of Joy :)

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Our 2nd Precious Bundle of Joy :Lil baby :)

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Monday, February 13, 2012

Sesi luahan perasaan kepada orang yang suka sangat 'busybody' dengan kehidupan orang lain.....

Sejak akhir-akhir nie....hanin rasa malas sangat nak update blog.....tapi hanin kuatkan semangat nak update blog because of my beloved hubby.....dierlah peminat no.1 blog hanin :) 

 huhu! everyday....my hubby mesti baca my blog.....
ada sekali tu....dier busy sangat baca my blog....sampai
lupa nak reply my text message....hahahah!
Thanks B :)

Kalau hanin tak update....bila my hubby call or text....mesti dier tanya...."Honey...kenapa tak update blog?".....or...."dah update? B nak baca...." huhu....dier memang rajin bukak my blog everyday and baca....*honey tau...B bosan atas kapal tu....so,b bacalah my blogkan? blog honey bestkan,B?hihi...*Thank you sooooooo much,B for your support....honey sayanggggggg B sangat-sangat.....yang bestnyaaaa.....lepas dier baca....mesti dier text or call me....cakap apa yang dier dah baca.....and how much he loves to read my blog *blushing*......Yups!....selain hanin suka menulis....membebel-bebel....meluahkan perasaan kat blog nie.....He's the reason why i blog.....nie lah salah satu caranya hanin cerita-cerita kat hubby hanin.....communicate with him.....meluahkan perasaan hanin.....tulis kenangan manis hanin bersama keluarga tersayang....manja-manja with him and untuk dier tau....his wife and his daughters are ok.....yelah...my hubby kan marine engineer.....kerja kapal...belayar....always not around.....2 bulan lebih tak jumpa....kiranya...selain call/text/whatsapp/skype/email etc...etc....hanin selalu keep in touch dengan hubby hanin melalui blog....


Hanin tak sangka.....ada je 'orang tu' yang dengki/tak puas hati bila baca blog hanin yang tak seberapa nie....this is just a simple blog about my happy life....our happy life.....about a wife who loves her husband soooooo much....about a mother who loves her kids.....about a daughter who loves her family sooooo much.....bla....bla......yeah! i just write my blog for fun....and for my beloved hubby to read.....bagi dier happy atas kapal tu.....bagi dier tau perkembangan hanin+kyra+lil baby.....tapi...hanin perasan....readers hanin semakin bertambah.....walaupun tak banyak....ok gaklah.....hanin tau.....hanin ada gak silent readers dikalangan kawan/musuh/keluarga hanin yang nak tau perkembangan hanin+family gak.....yelah....haninkan takde Facebook.....so,diorang try google nama hanin....sebab nak tau sangat perkembangan hanin....keluarlah blog nie.....yang bestnya....ada keywords diorang google..."hanin's latest story..." wah! sampai macam tu sekali...nak tau cerita,eh? hahahah!


Hanin tak kisah kalau nak baca blog hanin.....boleh baca untuk PLEASURE....untuk suka-suka.......tapi janganlah baca sebab nak COMPARE......sebab nak BUSYBODY......sebab nak tau sapa lagi bagus....hidup sapa lagi best.....hubby/anak/menantu etc...etc....sapa yang terbaik....and then,ada sifat tak puas hati.....dengki....iri hati....bla...bla....semualah perasaan negatif ada bila baca blog hanin.....isy! tak baik tau macam tu......not good...not good....kalau rasa tak suka....or rasa nak marah-marah+jeles....tak payahlah baca blog hanin.....just get lost from my blog......lagi satu...lepas baca my blog....duduk diam-diam...simpan je untuk diri sendiri....tak payahlah nak pass-pass cerita kat orang....ingat hanin tak tau?


Hanin duduk baik-baik and diam-diam kat rumah pun ada gak yang nak amik tau pasal hanin,eh? ;) oh! pleaseeeeeee...get a life.......tak payahlah jeles/tak puas hati ngan hanin+keluarga.....hidup hanin simple je....im just a housewife......yang happy+bersyukur sangat-sangat dengan kehidupan hanin.....sebab hanin ada keluarga....suami....dan anak-anak yang sayang dan ambil berat tentang diri hanin.....


Nie baru ada blog....kalau hanin ada facebook?...tak taulah.....makin ramai kot yang tak puas hati.....sebab tu...kalau perasan...hanin suka buat hal hanin sendiri....malas nak amik tau pasal dunia luar atau orang lain.....nope....hanin tak sombong....hanin still suka berkawan and mix around......tapi....entahlah....maybe hanin ada pengalaman yang buatkan hanin sentiasa berhati-hati dengan orang-orang tertentu....


Sekarang...i have no freedom when i write my blog......hanin kena fikir betul-betul bila nak tulis....kena tanya pendapat hubby hanin...parents hanin.....before hanin publish blog hanin....banyak perasaan hanin nak kena jaga......supaya takde yang terasa......


My hubbylah tempat hanin meluahkan perasaan.....Alhamdulillah....now,i can always keep in touch with him.....dier tau.....how much i love to write......not only him.....my parents pun tau....masa time hanin skolah-skolah dulu.....subject karangan/writing....memang favourite hanin....hanin pun suka masuk competition story telling.....bila hanin takde mood nak tulis blog.....my hubby akan sentiasa pujuk-pujuk hanin.....bagi hanin ada mood nak tulis blog....dier akan cakap...."Pedulikan apa orang nak cakap,sayang.....honey tulis untuk B kan? honey nak B happykan?just write what you want to write...." *crying*......thanks a lot B for always  being there for me when i need you......lagi satu...dier selalu cakap...."honey.....biarkan apa orang nak cakap pasal kiter....yang penting kiter happy.....yang penting B sayang honey....B sayang Kyra and lil baby.....i know who you are.....and lagi murah rezeki kiter bila orang dengki dan cakap-cakap pasal kiter...."


Yups! betul cakap B.....insyaAllah....honey try to be strong......buat tak tau je apa orang nak cakap pasal kiter......kesian orang tu kan,B? dier tak happy kot dengan life dier.......so,bercerita pasal orang lain....jatuhkan orang lain...'up'kan diri dier....sebab nak sedapkan hati dier.....huhu!

Kadang-kadang hanin rasa nak private je blog hanin....tapi hanin kena fikir my hubby....my parents.....my sisters....my close friends...sebab diorang takde blog....and they love to read my blog....


Sorrylah kepada yang terasa......sorry kalau cili ter'pedas'....Hanin hanya nak meluahkan perasaan hanin kepada orang yang suka busybody dengan hidup orang lain.....and then,nak bergossip-gossip.....pass-pass cerita....cukup-cukuplah.....hanin dah BOSAN dengan orang macam nie.....yang ingat dier BAGUS sangat....huhu.....yelah...yelah.....dier bagus.....dier dan family dier je best.....hanin+family hanin tak best....Puas hati?happy?oh! tak payahlah nak gaduh-gaduh pasal blog hanin,k....hanin tulis nie pun....takde maksud apa-apa.....Hanin tau....'orang tu'...suka sangat baca blog hanin.....hanin just nak pesan kat dier...."This is my blog......suka hati haninlah apa hanin nak tulis.....tak payah nak kepoh-kepoh tentang hidup hanin....enjoy your life,k.....buang jauh-jauh sifat PHD tu....."


oppssss....dah terpanjang lak sesi luahan hanin...Alhamdulillah...lega sangat hanin...lepas hanin luahkan perasaan.....kepada 'orang tu' yang suka sangat busy body pasal hidup hanin....nak tau apa hanin buat semua......just gimme a call......hanin story semua pasal hidup hanin....berapa gaji hubby hanin.....berapa dier bagi kat hanin.....hanin nie menyusahkan hubby hanin ke tak?.....hidup hanin happy ke tak?......hanin nie abiskan duit hubby hanin ke tak? or....hanin guna duit parents hanin ke or abiskan duit diorang ke or susahkan diorang ke? atau....berapa hanin+farshid bagi kat parents/parents in law hanin tiap-tiap bulan?...nanti hanin cerita eh? hanin tau....'orang tu' mesti nak tau sangat.....kan?kan?kan?


ada gak hanin tanya kat hubby hanin..."B....honey nie menyusahkan B ke? Honey abiskan duit B ke?"


My hubby memang marah-marah kalau hanin tanya tu.....dier mesti jawab...."honey....nie tanggungjawab B to give the best to you....B yang nak honey duduk rumah.....B tak pernah rasa honey menyusahkan B.....as a man.....i dont like to use my wife's money....and i want you+kyra+lil baby to be happy....."


yeah!yeah! my hubby memang ego skit dalam bab-bab guna duit wife nie....lain suami lain pemikirannya kan?...memang dari zaman couple....tunang....sampailah kawin dan ada anak...dier tak suka guna duit hanin.....dier macam malu-malu....hahah! dier lagi rasa bangga bila dier dapat bagi apa yang hanin nak...dier kata....dier happy bila tengok hanin happy....sebab tu....he told me...he will work hard to give the best to me+kyra+lil baby....*aww...so sweet of you,sayang*.....

Oklah...terbanyak lak hanin membebel...got to go.....nak bersiap....nanti nak amik kyra kat school :)

take care all.....have a great day......


senyum-senyum selalu,k......buang sifat cemburu bila baca blog hanin.....baca dengan happy :)

By the way.....thank you soooooo much to all my beloved blog readers/friends/family *yang takde sifat PHD* yang sudi baca blog hanin yang tak seberapa nie....thank you guys for your support....


hugs and kisses from me+kyra....muah!



P/S (1): Daddy....mommy+kyra+lil baby sayangggggg daddy sangat-sangat.....

P/S (2): Siapa yang makan cili...terasa pedasnya.....oppsss! ;)

6 comments:

♥ Wina ♥ said...

hanin dear, in blogging memang banyak ups and downs especially with busybodys and irritating anons... I've gone though it tapi bile pikir balik why we should stop blogging or terasa because of them?!

we blog because we ♥ it!

I like reading ur blog and seeing cute Kyra but sumtimes x sempat nk tinggalkan comment..too busy with work

just give a damn about these busybodys and don't stop blogging

kisses to Kyra & the lil one :-)

Ely Hasrul said...

bese lah Hanin, to be frank memula cameacross blog Hanin cam xpaham Hanin nye blog tp bila baca (sbb i nih jenis baca ssume blog kecuali politic) i noticed satu aje. Hanin tak penah nk ckp/kutuk/cite psl org lain. cite Hanin mmg stick kt family Hanin aje. so if Hanin xkacau org napa org nk sebok? ignore aje. i guna satu rules jek nk baca blog org. take it positive. if i xbleh terima i xbaca. tu aje senang. tak susahkan org tak sakitkan hati sdr haha.. okek terpanjang plak

ummi nia said...

pjg lebar jer entry ari nie..itulah, bila kita gtau sal life kita mesti ada org kata nk show off la, nk puji diri sendiri..xpaham, iulah..manusia rmbut sama hati but hati xsama.. apapn, sy mmg suka baca belog akak..smbil baca smbil senyum sesorg..

Lina said...

hanin,
is this the same person yg u pernah citer kat i dulu... hai, x serik2 lagi ke? i pon penah private my blog a few times, but when i come to think of it, it's my blog, so be it la.. i blog for myself, and it's for my own pleasure... biasalah tu hanin, org PHD ada di mana2 je... keep on blogging.. and hope to see u soon =)

Ainul Hayat said...

Salam Kak Hanin,
First time tengok akak meluahkan perasaan macam ni. Sabar banyak-banyak ye kak. Yang penting akak berblog sebab itu kesukaan akak. Lagi plak akak buat utk updates hubby akak yang jauh dimata. Orang yang tak faham mmg senang-senang je nak cakap macam-macam. Yang penting akak happy dengan life akak. Jaga diri.

Ummi said...

bukan je entry panjang..komen org pon panjang2..heheh..susah nak puaskan hati semua org..wat to say..kalau x suka pangkah je..kan senang..ohh manusia..